W ramach cateringu biznesowego wiele firm oferuje swoim klientom przygotowanie deserów i przekąsek na różnego rodzaju wydarzenia – konferencje, targi, czy też spotkania z klientami bądź partnerami handlowymi. Wśród najnowszych trendów w ramach tego typu usług znajdują się tak zwane monoporcje, które świetnie sprawdzają się chociażby na bankietach. Poniżej wyjaśniamy, czym są i jakie zapewniają możliwości. Podajemy także kilka przykładów, którymi warto się zainteresować.
Co to są monoporcje? Jak można je wykorzystać?
Już sama nazwa wskazuje, że monoporcje są czymś niewielkim, wręcz miniaturowym. To prawda. Mówimy tutaj o małych porcjach deserów, które można spożyć „na raz”. Co ważne, charakteryzują się atrakcyjnym wyglądem – to pieczołowicie przygotowywane dzieła sztuki, które mogą stać się prawdziwą ozdobą stołów. Z tego powodu serwowane są często na eleganckich bankietach, jak również na imprezach, na których firma chce pokazać się z jak najlepszej strony.
Polecane
Przez redakcję
Z racji tego, że w przypadku monoporcji istotny jest zarówno smak, jak i wygląd deserów, warto korzystać z usług sprawdzonych specjalistów. Cukierników, którzy będą w stanie przygotować tego typu słodkości. Przy okazji bankietów, a także innych uroczystości, dobrym pomysłem będzie też nawiązanie współpracy z firmą cateringową. Oczywiście pod warunkiem, że jest ona w stanie przygotować takie monoporcje.
W ten sposób nie tylko zyskujesz pewność, że wszystko zostanie dopięte na ostatni guzik, ale również możesz liczyć na sporą oszczędność czasu, nerwów i pieniędzy. Zwłaszcza gdy masz w planach bankiet dla dużej liczby osób.
Przykłady monoporcji – jakie desery warto podać gościom?
Skoro wiesz już, o czym mowa, pora przejść do wskazania kilku przykładów deserów podawanych w formie monoporcji. Jak nietrudno się domyślić, możliwości jest mnóstwo. Tak naprawdę ogranicza Cię wyłącznie Twoja wyobraźnia, a także umiejętności cukiernika.
- Sporą popularnością cieszą się monoporcje czekoladowe – to niewielkie bloczki urozmaicone kremem bądź owocami, takimi jak wiśnie, czereśnie, czy truskawki. Nic nie stoi na przeszkodzie ku temu, aby sięgnąć po lekko kwaskowe konfitury bądź powidła, które przełamią słodycz czekolady.
- A skoro o owocach mowa, należy wskazać na monoporcje z rozmaitymi musami – w zależności od wyboru klienta, mogą być pomarańczowe, cytrynowe, malinowe, czy też jagodowe. Na pewno warto postawić również na ozdoby w postaci jadalnego opłatka, orzechów bądź wzorów wykonanych na przykład z bitej śmietany.
- Pięknie prezentują się także monoporcje udekorowane małymi różami. Motywy kwiatowe są często wykorzystywane przez cukierników. Co równie istotne, robią oni użytek z wielu składników. Poza owocami, czekoladą i bitą śmietaną, wymienić możemy zieloną herbatę, biszkopt, wafle, herbatniki, czy też jadalne płatki kwiatów.
Czy monoporcje na bankiecie to dobry wybór?
Nie da się ukryć, że tego typu desery prezentują się naprawdę efektownie. Szczególnie gdy zostaną przygotowane przez zdolnego fachowca, który zadba o każdy, nawet najmniejszy detal. Jeśli więc chcesz zrobić dobre wrażenie na zaproszonych gościach, monoporcje mogą okazać się strzałem w dziesiątkę.
Nie są to, rzecz jasna, ich jedyne zalety. Wspomnieć trzeba jeszcze o tym, że są to wygodne przekąski, które można łatwo i szybko spożyć, bez brudzenia rąk. Nic nie stoi zatem na przeszkodzie ku temu, aby podać je na tak zwanym „standing party”.
Z racji tego, że mówimy tutaj o pojedynczych, niewielkich porcjach, w łatwy sposób da się zarządzać ich liczbą, a co za tym idzie, planować i kontrolować wydatki. Nie musisz obawiać się żadnych przykrych niespodzianek. Oczywiście pod warunkiem, że nawiążesz współpracę ze sprawdzoną firmą cateringową. Na pewno warto dokładnie przeanalizować rynek pod tym kątem, tak aby finalnie postawić na fachowców, którzy znają się na swojej pracy i są w stanie przygotować ładne, smaczne monoporcje deserów.